Ontstaan van een likdoorn
De likdoorn is een sterk verhoornd deel van de huid aan de voet, meestal ringvormig met een klein, diep middenpunt. Dit middenpunt wordt geleidelijk gevormd door druk op dat betreffende huiddeel. De druk wordt veroorzaakt door schoeisel, naadje in de schoen, los stiksel van een sok/steunkous, overgewicht of afwijkingen aan de stand van botten in de voeten/tenen. Vaak is er een combinatie van tenminste twee van deze factoren aanwezig.
De likdoorns kunnen zowel aan de voetzool (hak, voorvoet, teengewrichten) als op de strekzijde van de voet gelokaliseerd zijn (teengewrichten). Ook kunnen likdoorns tussen twee tenen ontstaan wanneer twee tenen door standafwijkingen of knellend schoeisel tegen elkaar aangedrukt worden. Dit type likdoorn is meestal zacht maar zeker niet minder pijnlijk.
-
Wratten worden veroorzaakt door het Humaan Papilloma virus (HPV-virus). Een virus is een stukje genetisch materiaal dat zich voedt en voortplant door gebruik te maken van een levende gastheer-cel. Net als bij alle andere soorten virussen zijn wratten besmettelijk. Wanneer de omstandigheden voor een wrat gunstig zijn (weke huid of wondjes) kan het virus naar een andere gastheercel uitbreiden.De incubatietijd, de tijd die verloopt tussen een besmetting en het ontstaan van een wrat kan wel 3 tot 6 maanden of zelfs langer zijn. Door te krabben of beschadiging van de huid kan het virus zich verspreiden in de omgeving en kunnen er ‘dochterwratjes’ of satelliet-wratten ontstaan. Ook als de huid wat verweekt is zoals na de sauna of het zwembad of na sporten kan er door het op blote voeten lopen eenvoudig een besmetting ontstaan. Over het algemeen zullen voetwratten (zeker bij jonge kinderen) vanzelf verdwijnen door een afweerreactie van het immuunsysteem tegen het virus. Het is echter niet te zeggen hoelang dit duurt. Bij jonge kinderen is het meestal binnen een jaar maar op latere leeftijd is 5 tot 10 jaar niet ongebruikelijk.
- Je voet bestaat uit maar liefst 26 beenderen, 33 gewrichten, 107 banden en 10 spieren.
-
Alle botjes in beide voeten vormen samen een kwart van alle beenderen in je lichaam.
-
Twee voeten hebben samen ongeveer 250.000 zweetkliertjes die ruim een kwart liter vocht per dag afscheiden.
-
Een mens loopt ongeveer 180.000 km in zijn of haar leven. Dit is ongeveer 4 keer de aarde rond.
-
Kinderen jonger dan zestien maanden hebben iedere twee maanden een grotere schoenmaat nodig
-
De voeten van meisjes stoppen eerder met groeien dan van jongens. Bij meisjes op 12 jarige leeftijd, de jongens op 15 jarige leeftijd.
-
's Ochtends zijn je voeten slanker dan aan het einde van de dag. Doordat je de hele dag staat, zit en loopt worden de voeten iets dikker. Als je geen knellende schoenen wilt kopen, kun je die dus het beste aan het einde van de dag kopen.
-
De schoenen die je draagt, moeten 1 cm langer zijn dan je voeten in staande positie.
-
Sportschoenen moeten vaak 1 á 2 maten groter zijn.
-
Als we hardlopen, schiet de belasting voor de voeten omhoog tot drie maal het lichaamsgewicht.
-
Als je ouder wordt, worden je voeten groter. Dit komt doordat de voet in de loop van de jaren iets doorzakt. Je schoenmaat kan hierdoor 1 á 2 maten groter worden, zowel in de lengte als in de breedte. Laat daarom je voeten regelmatig opmeten bij het kopen van nieuwe schoenen.
- 90% van de voetklachten wordt veroorzaakt door het schoeisel of een verstoorde afwikkeling van de voet.
- Zet uw schoenen als het vriest eens buiten. Schimmels in de schoenen kunnen hier niet tegen en gaan dood, zo kunt u schimmelinfectie voorkomen.
- Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. Je krijgt het doordat 20-60% van de Westeuropese bevolking een schimmelinfectie heeft. Grote kans dat je het oploopt in het zwembad, de sauna, kleedkamer op de sportvereniging of in de douches op de camping. De beste preventie is om bij die gelegenheden slippers te dragen zodat je niet met blote voeten op de grond komt.
- Voetklachten en pijn aan de enkels, knieën, heupen of rug kunnen ontstaan door een afwijkend functioneren van de voeten en/of het looppatroon. Voor het onderzoeken en behandelen van deze klachten kan je terecht bij de podotherapeut. Ik werk samen met https://www.novopraktijkutrecht.nl/